sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Postul Naşterii Domnului: izvor de spiritualitate, cultură, filantropie şi bucurie sfântă!

Realitate istorică concretă şi taină cerească deopotrivă, sărbătoarea Naşterii Domnului e izvor de binecuvântare, pentru că omul devine expresia dragostei creştine, imagine a Sfintei Treimi. Dumnezeu s-a făcut Om, ca omul să se îndumnezeiască, spunea Sfântul Atanasie cel Mare. Acest gest de smerenie e rezultatul iubirii curate ce o poartă Creatorul pentru creatură, pentru ca Maica Domnului şi Sfântul Arhid. Ştefan (prăznuiţi a doua, respectiv a treia zi de Crăciun) să devină modele de urmat şi reflexia umană a acestei energii creatoare.
Bisericile au devenit în această perioadă un Bethleem continuu, în care credincioşii, îndrumaţi de lumina Duhului Sfânt, au adus credinţa lor în dar Pruncului ceresc. Copii şi tinerii au vestit bucuria momentului în colindul sfânt şi bun, adevărată mărturisire de credinţă creştin-ortodoxă. Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos „răsărit-a lumii cunoştinţei”, spune cântarea care a slobozit binecuvântarea lui Dumnezeu în casele noastre.
Pe cât ne-a stat în putinţă, şi noi am încercat în hotarele parohiei noastre, prin activităţile derulate, să arătăm că Naşterea Domnului nu înseamnă doar bradul şi Moşul de Crăciun, forfota cumpărăturilor ori festine culinare, ci mai presus de toate acestea primirea cu bucurie a veştii că Dumnezeu este cu noi pe pământ, hic et nunc!

1.      Marţi 20 noiembrie 2012 s-a desfăşurat la Muzeul „Casa Bunicilor” din parohie cercul pedagogic al învăţătorilor din zona Piatra-Neamţ şi Roznov. Tema aleasă a fost „Exemple de bune practici în activităţile extraşcolare”. Invitaţii s-au rugat în biserica parohiei, apoi custodele muzeului a prezentat viaţa casnic-spirituală a familiei ţăranului român din secolul XIX.
2.      Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică a fost un bun prilej de a cerceta pe cei cu condiţie materială precară şi a le dărui alimente, îmbrăcăminte ori alte lucruri trebuincioase gospodăriei.
3.      Cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, parohia a derulat la Liceul Teoretic Roznov proiectul educaţional internaţional „Micul creştin“, faza a II-a, decembrie 2012. La concurs au participat 20 de elevi din ciclul primar al şcolii, pregătiţi de înv. Alina Vasile, înv. Rodica Creţu şi prof. religie Nuţa Liche. Concursul a constat în familiarizarea participanţilor cu o serie de noţiuni religioase specifice sărbătorilor de iarnă. Atmosfera din cadrul concursului a fost una stimulativă şi de competiţie, elevii arătându-se încântaţi de participarea la astfel de concursuri prin care pot într-un mod plăcut să-şi verifice cunoştinţele. La finalul manifestării, munca elevilor participanţi a fost răsplătită prin oferirea de diplome şi cadouri.
4.      În săptămâna 10-15 decembrie, în parohiile componente din cercul pastoral Roznov  s-au desfăşurat masluri de obşte pentru întărirea în credinţă a credincioşilor, vindecarea bolnavilor şi mulţumirea pentru binefacerile primite.
5.      În prima zi de Crăciun s-a desfăşurat tradiţionalul concert de colinde. Tineri şi copii, îmbrăcaţi în costume populare, au încântat auditoriul cu colinde în primă audiţie. Gospodinele au pregătit prăjituri cu julfă, suc şi vin fiert. Toţi participanţii au primit din partea noastră daruri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.