miercuri, 16 februarie 2011

Impresii


„Spune-mi şi voi uita

Arată-mi şi poate îmi voi aminti

Implică-mă şi voi înţelege”

Proverb american

Implicarea copiilor şi a tinerilor în acţiunile desfăşurate în cadrul Bisericii dovedeşte faptul că aceştia doresc să participe şi la altfel de activităţi decât cele desfăşurate în şcoală.

Participarea cu interes la activităţile propuse de către părintele paroh Iulian Vasile, atmosfera caldă, plăcută, destinsă din Biserică, tonul calm şi plin de înţelegere al îndrumătorilor i-au determinat pe copii şi pe adolescenţi să lucreze cu dragoste şi interes, să-şi deschidă sufletul, să relaţioneze, să povestească, să-şi manifeste curiozitatea privind diferitele „teme de discuţii” pe care în mod obişnuit nu le-ar putea aborda cu părinţii sau apropiaţii.

Micile ateliere create (împletituri, confecţionare de mărţişoare şi felicitări pentru ziua mamei şi pictură de icoane pe suporturi diferite) au oferit copiilor posibilitatea de a-şi evidenţia priceperea şi îndemânarea de a împleti cruciuliţe şi metanii, imaginaţia în crearea mărţişoarelor şi a felicitărilor. La activităţile de pictură copiii au dovedit că ştiu să se exprime plastic prin linii şi forme, că pot să armonizeze culorile şi să zugrăvească icoane.

Citirea unei cărţi a devenit un lucru din ce în ce mai rar întâlnit la tinerii de astăzi. Internetul, telefonul mobil, iPad-urile şi alte tentaţii ale lumii moderne îi îndepărtează pe copii de o activitate plăcută şi relaxantă, care îi ajută să-şi dezvolte gândirea, să-şi îmbăgăţească vocabularul şi nu în ultimul rând să-şi găsească personajul-model demn de urmat.

Lecturarea unei cărţi cu caracter religios te ajută să înţelegi mai bine ce responsabilităţi ai faţă de sufletul tău, îţi creează o stare psihică de linişte, calm, de pace. Povestirile pline de învăţăminte, explicaţiile oferite de „minţile luminate” ale Bisericii creştin-ortodoxe îi ajută pe copii şi nu numai, în înţelegerea şi pătrunderea tainelor creştinismului.

Plutarh spunea următoarele: „capul copilului nu este un vas pe care să-l umpli, ci o făclie pe care să o aprinzi astfel încât, mai târziu, să lumineze cu lumina proprie”.

Toţi cei implicaţi în aceste activităţi extraşcolare desfăşurate în cadrul Bisericii, părintele Iulian Vasile – organizator (iniţiator), profesorul de Religie şi educatorii trebuie să contribuim la educaţia morală a copiilor, la formarea şi consilierea lor, „să-i pregătim pentru evitarea răului acestei lumi, a ispitirilor şi a patimilor ei, dar nicidecum sa se izoleze de ea; trebuie să le insuflăm capacitatea de a înfrunta aceasta lume şi de a păstra credinţa în mijlocul necredinţei, curăţia în mijlocul murdăriei şi a păcatului”(Gleb Kaleda), să semănăm seminţe bune în sufletul copiilor, seminţe ce vor înflori şi vor rodi bogat mai târziu, să-i ajutăm să le crească aripi cu care fiecare să se înalţe cât mai sus pe scara valorilor creştinismului şi să primească lumină din „Lumina lumii”.

Înv. Simona Muraru


Când mi s-a spus despre A.T.O.R. am fost destul de încântată, pentru că astfel de proiecte nu se realizează cu uşurinţă şi nu oricine are ambiţia şi răbdarea necesară.
Pot spune că la prima participare am fost destul de rezervată în privinţa activităţilor ce aveau să se desfăşoare, însă când mi s-au prezentat mai detaliat, am fost foarte entuziasmată şi cu siguranţă voi fi prezentă şi la următoarele întruniri. (Teona Balmuş)



Sunt bucuroasă că ne putem ocupa timpul liber cu astfel de activităţi folositoare pentru noi, tinerii. Întâlnirea a fost un moment special alături de părinte, cadre didactice şi cântăreţul bisericesc. (Raluca Bran)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.