miercuri, 9 martie 2011

Ortodoxie şi ortopraxie în prima săptămână a Postului Mare!

A fi ortodox înseamnă să trăieşti ortodox, pentru că slujbele bisericeşti îi dau posibilitatea credinciosului să experieze trăirea duhovnicească autentică şi să o valorizeze în spaţiul lumii contemporane. 
În anul 2001 am început o tradiţie frumoasă în parohie, şi anume aceea ca, în prima săptămână din Postul Paştelui, majoritatea credincioşilor să participe în fiecare după-amiază la slujba Canonului cel Mare. Întrucât, la sat, există tradiţia ca la începutul acestui post fiecare familie să aducă o jertfă pentru cei adormiţi, le-am făcut invitaţia ca milostenia lor să fie binecuvântată în fiecare seară cu rugăciunile Sfântului Andrei Criteanul. Dacă a fost bine primită sau  nu, vorbesc roadele celor zece ani de rugăciune şi pocăinţă aşezată la temelia Postului Mare.
Un aspect deosebit pentru anul acesta l-a constituit implicarea tinerilor atoreni din parohie la slujba Canonului. Cu emoţie în glas unii au citit rugăciuni, iar alţii au susţinut cântarea la strană. În mărturisirea rugăciunii s-au întâlnit două generaţii de credincioşi; în ochii celor mai în vârstă se citea bucuria că tinerii, prin chipurile lor luminoase, împodobesc atât de frumos biserica.











           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.