Anii grei ai dictaturii comuniste, cu ateismul ei umilitor impus în şcolile de stat, contrar voinţei unui popor religios, ne-au învăţat să nu mai dorim cultură fără credinţă, ştiinţă fără spiritualitate, materie fără spirit, cunoaştere fără comuniune, şi, îndeosebi, şcoală fără suflet, adică educaţie fără religie, mai ales la vârsta întrebărilor existenţiale şi a formării spirituale a tinerilor.
Nu există investiţie mai mare decât transmiterea credinţei ca valoare veşnică. Credinţa este şi cea mai mare zestre pe care părinţii o pot transmite copiilor, pentru că ea îi ajută pe tineri să facă deosebire între valori efemere şi valori eterne, între iubire de moment şi iubire veşnică. Apare necesitatea de a completa şi prelungi procesul de educaţie în afara clasei şi în afara şcolii. Valoarea acestor activităţi este mare din punct de vedere educativ, în măsura în care asigură condiţiile de aplicare în practică a cunoştinţelor, de cunoaştere e elevilor între ei, de dezvoltare a sentimentelor de preţuire a frumuseţilor naturale, a realizărilor artistice, de identificare şi dezvoltare a predispoziţiilor artistice şi sportive.
Ora de religie nu este umplere a timpului, ci sfinţire a timpului, este Apostolat educaţional. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt foarte necesare în această perioadă de secularizare şi globalizare a societăţii romăneşti, deoarece ele sunt borne în creşterea spirituală a tinerilor, dar şi un liant existenţial interdisciplinar, prin studiul celorlalte discipline. Se impune deci, cu necesitate, ideea unui parteneriat de colaborare între Şcoală şi Biserică, ca factori educaţionali.
O formă concretă a parteneriatului ce există la nivel local între parohia Chintinici-Roznov şi elevii Grupului Şcolar Roznov o constituie manifestarea cultural-artistică ce s-a desfăşurat pe data de 25 decembrie 2010, în paraclisul parohiei sus-numite, cu prilejul sărbătorilor de iarnă.
La această manifestare au participat preotul paroh Vasile Iulian, prof. înv. primar Vasile Alina şi Muraru Simona (Şcoala Slobozia Roznov) – în calitate de organizatori şi gazdă, tineri elevi membri ATOR Roznov, părinţi şi credincioşi – în calitate de invitaţi.
Într-un cadru festiv, elevii au prezentat un program diversificat, atent pregătit, ce a cuprins colinde, cântece religioase şi populare, care a reuşit să creeze o atmosferă caldă de sărbătoare în inimile tuturor celor prezenţi. O nota distinctă a evenimentului, ce a atras admiraţia auditoriului, a constituit-o costumele populare specifice zonei cu care s-au înveşmântat colindătorii. În susţinerea programului s-au implicat elevi ai ciclului primar şi gimnazial, îndrumaţi de doamnele învăţătoare Vasile Alina şi Muraru Simona, elevi din ciclul gimnazial şi liceeni, îndrumaţi de Tanasache Tudor, cântăreţ bisericesc. Din partea organizatorilor, Moş Crăciun a oferit cadouri tuturor participanţilor.
Prof. înv. primar Vasile Alina
P.C. Preot Vasile Iulian (parohia Chintinici)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.