sâmbătă, 26 martie 2011

Cercul de pictura ... spre final

   Sâmbătă 26 martie 2011 s-a desfăşurat în paraclisul parohiei Chintinici ultima întâlnire a tinerilor ATOR şi a grupului de copii care s-au înscris la cercul de pictură. După ce au definitivat desenele în cadrul mai multor întâlniri ce s-au desfăşurat la Grupul Şcolar Roznov, tinerii s-au pregătit să finalizeze lucrările, aşezând culorile. Au fost atent selecţionaţi mai mulţi copii care au dragoste de pictură, dar şi talent. D-ra prof. de religie Nuţa Liche i-a supravegheat şi a dat sfaturi fiecărui truditor în parte. Tinerii au optat pentru diferite scene, unii dovedind râvnă pentru realizarea mai multor icoane. Galu Alexandru (paraclisier şi membru ATOR) doreşte să continue cariera în domeniul artisitc, devenind elev al Liceului de artă V. Brauner din Piatra Neamţ.  
   Au participat la întâlnire trei copii de la Şcoala Slobozia supravegheaţi de înv. Muraru Simona. 
  De asemenea, s-a derulat în paralel proiectul Atelierul plăsmuirilor literar-artistice, Şcoală a devenirii umane coordonat de înv. Alina Vasile, care a inclus realizarea picturii pe sticlă de către unii elevi talentaţi ai clasei I B, de la Grupul Şcolar Roznov. 
  Parohia Chintinici a oferit spaţiul necesar realizării activităţilor.

Clasa I B Roznov - coord. înv. Alina Vasile



Copii şi tineri coordonaţi de prof. Nuţa Liche








Elevi de la şcoala Slobozia coordonaţi de înv. Simona Muraru


sâmbătă, 12 martie 2011

Prima întâlnire la cercul de pictură "Trepte spre lumină"

     În data de 12 martie, în paraclisul parohiei Chintinici, a avut loc prima întâlnire în cadrul cercului de pictură "Trepte spre lumină". Tinerii cu aptitudini artistice au fost iniţiaţi în tainele picturii de către prof. Nuţa Liche. Întâlnirile se vor desfăşura alternativ la parohia Chintinici şi la Grupul Şcolar Roznov şi vor urmări parcurgerea anumitor etape în deprinderea artei iconografice.
     Au participat, de asemenea, patru copii de la Slobozia, coordonaţi de d-na învăţătoare Simona Muraru.





miercuri, 9 martie 2011

Ortodoxie şi ortopraxie în prima săptămână a Postului Mare!

A fi ortodox înseamnă să trăieşti ortodox, pentru că slujbele bisericeşti îi dau posibilitatea credinciosului să experieze trăirea duhovnicească autentică şi să o valorizeze în spaţiul lumii contemporane. 
În anul 2001 am început o tradiţie frumoasă în parohie, şi anume aceea ca, în prima săptămână din Postul Paştelui, majoritatea credincioşilor să participe în fiecare după-amiază la slujba Canonului cel Mare. Întrucât, la sat, există tradiţia ca la începutul acestui post fiecare familie să aducă o jertfă pentru cei adormiţi, le-am făcut invitaţia ca milostenia lor să fie binecuvântată în fiecare seară cu rugăciunile Sfântului Andrei Criteanul. Dacă a fost bine primită sau  nu, vorbesc roadele celor zece ani de rugăciune şi pocăinţă aşezată la temelia Postului Mare.
Un aspect deosebit pentru anul acesta l-a constituit implicarea tinerilor atoreni din parohie la slujba Canonului. Cu emoţie în glas unii au citit rugăciuni, iar alţii au susţinut cântarea la strană. În mărturisirea rugăciunii s-au întâlnit două generaţii de credincioşi; în ochii celor mai în vârstă se citea bucuria că tinerii, prin chipurile lor luminoase, împodobesc atât de frumos biserica.











           

marți, 8 martie 2011

Chipul mamei

   În data de 7 martie 2011 s-a organizat de către Grupul Şcolar Roznov, la sediul nou al protopopiatului, un program artistic dedicat zilei femeii. Programul a fost foarte variat, cuprinzând recitare de cântece şi poezii, prezentare de power point şi expoziţie de mărţişoare. 


   Tinerii ATOR, dar şi ceilalţi elevi din parohia Chintinici s-au implicat cu multă dăruire în toate aceste activitati extrascolare:

Expoziţie de mărţişoare şi felicitări de 8 martie



Prezentarea evenimentului


Recitare de poezii şi cântece, joc popular şi parada uniformelor şcolare